Cjepivo:

Nijedno cjepivo nije obvezno prije puta u Alžir.

Turizam:

Alžir ima značajan turistički potencijal. Svojom geografskom raznolikošću i svojim triptihom more-planina-pustinja, Alžir nudi posjetiteljima različite prirodne pejzaže.

Hoteli:

U Alžiru se nalaze međunarodni lanci hotela : Sofitel, Sheraton, El Aurassi, El Djazaïr (bivši Saint-Georges), Hilton, Mercure, itd…

Putne isprave:

Za put u Alžir, potrebno je posjedovati putovnicu i važeću vizu. Alžir ima svoja konzularna predstavništva u svim zemljama osim Izraelu.

Osobne stvari:

U trenutku ulaska u Alžir, putnik je oslobođen plaćanja carine i poreza za sve stvari i proizvode namijenjene osobnim potrebama koji bi mu mogli zatrebati tijekom boravka, osim za robu uvezenu u komercijalne svrhe.

Unošenje stranih valuta:

Putnik može unijeti, bez ograničenja u iznosu, novčanice ili druga sredstva plaćanja, s time da mora pismeno prijaviti (na tiskanici od koje jedan primjerak zadržava Carinska služba) novčanice, sredstva plaćanja, nakit od zlata, platine ili srebra unesen na alžirski teritorij.

Nakon izvršenih carinskih formalnosti, putniku se preporuča da promijeni novac na bankovnim šalterima/ bankomatima u zračnoj luci ili na lučkom području. Te transakcije moraju biti propisno navedene na tiskanici za prijavu stranih valuta koja može biti zatražena od putnika na izlasku s teritorija, kao i potvrda o promjeni novca. Neki hoteli i trgovine prihvaćaju plaćanje međunarodnim kreditnim karticama.

Vremenska zona :

Vremenska zona je GMT + 1.

Valuta:

Novčana jedinica je alžirski dinar (DA). DA je podijeljen na centime (CT). 1 DA = 100 CT

Moguće je promijeniti strane valute u dinare po službenom tečaju, a obrnuto ovisno o uvjetima.

U Alžiru postoje dvije vrste novca u opticaju :

  • Kovanice u iznosu od 1, 2, 5, 10, 20, 50 i 100 dinara.
  • Novčanice u iznosu od 50, 100, 200, 500, 1000 i 2000 dinara.

Mobilnost:

Alžirci putuju svaki dan u unutrašnjosti zemlje. Tako je avion najbrže prijevozno sredstvo za povezivanje gradova unutar zemlje.

Ceste:

Udaljenosti između točaka na kopnu su velike. Mreža autocesta je u razvoju te je projekt autoceste Istok-Zapad u procesu realizacije. Mreža ostalih asfaltiranih cesta je poprilično dobro ostvarena, i najgušća je u Africi (107 000 km cesta).

Alžirski vozni park broji 3 milijuna vozila te se taj broj konstantno povećava. Autobus je prvo javno sredstvo kopnenog prijevoza, a slijede ga vlak i taksi. Na sjeveru zemlje, autobusne i taksi linije su vrlo razvijene te redovito povezuju glavne gradove. Prema jugu se nalaze ceste koje zahtijevaju održavanje.

Željeznica:

Alžir posjeduje željezničku mrežu od 4 000 km od kojih je jedan dio elektrificiran. Najgušće i najčešće željezničke linije nalaze se duž obale i prolaze kroz sve veće lučke gradove. Jug je povezan dvjema linijama, Béchar (Zapad) i Touggourt (Istok), koje su također i najjužnije stanice.

Pomorski promet:

Alžir ima 10 trgovačkih i 35 ribarskih luka. Glavne trgovačke luke su : Alžir, Oran, Annaba i Djendjen u kojima se ostvaruje 75% prometa. Terminali za izvoz ugljikovodika su : Alžir, Arzew, Skikda, Béjaïa i Annaba.

Pomorski prijevoz putnika je razvijen : gotovo 30% osoba koje putuju na relaciji Europa (Francuska i Španjolska) – Alžir izabiru upravo ovaj način prijevoza. Nacionalna tvrtka za prijevoz putnika (ENTMV) redovno se brine za prijevoz između Europe – odnosno Francuske (Marseille i Sète) i Španjolske (Alicante, Barcelona, Palma de Majorca) – i svih pet međunarodnih alžirskih luka (Alžir, Oran, Béjaïa, Skikda i Annaba).

Zračni promet:

Alžir ima33 zračne luke, među kojima je nekoliko međunarodnih : posebno se ističu Alžir, Annaba, Konstantin, Tlemcen i Oran. Više od trideset alžirskih gradova je povezano zračnim prometom. Dvadesetak gradova je povezano direktno s Alžirom.

Air Algérie je glavni zračni prijevoznik u Alžiru. Strane aviokompanije također prometuju zemljom, poput Air Francea, Aigle Azura i Alitalie.

Bab-El-Oued-
Casbah
Notre-Dame-dAfrique
Sidi-Fredj-
The-Bardo-Museum-
The-Djemaa-el-Djedid-Mosque
the-Great-Mosque-of-Algiers-
Algeria-reopening-for-tourism-Travel-restrictions